
Eerste baan na Geo Information Science? GIS Consultant?
Het zet de toon van jouw carrière: je eerste baan. Na een afgeronde studie Geo Information Science is in het GIS Consultancy een logische vervolgstap. Van de GIS Consultants die nu in dienst zijn bij Avineon | Tensing heeft 20% een afgeronde opleiding Geo Information Science. Kies je vanuit deze studie voor het beroep van GIS Consultant, dan ben je dus zeker niet de eerste! Welke keuze je ook maakt: volg je hart! Op deze pagina informeren we je over de aansluiting van jouw studie met ons vakgebied.

Geo-Information Science sluit goed aan bij ons vak
Tijdens een Geo-informatie Science master ontwikkel je jouw ruimtelijke denkvermogen. Je hebt meerdere geo-ICT vakken gevolgd en de kans dat je thesis-onderwerp nauw verwant is met geografische data is groot. Deze combinatie van factoren zorgt voor een hele goede aansluiting op het GIS Consultancy vakgebied.

Veld- of bureauwerk?
Maar: je hebt natuurlijk ook een bachelor gevolgd. Van de Avineon | Tensing collega's die Geo-Information Science hebben gestudeerd, heeft het merendeel een bachelor gevolgd die met het natuurbeheer te maken heeft.
Zij hebben voor hun carrière dus dezelfde keuze moeten maken als jij: wil ik veldwerk doen en/of inhoudelijk advies geven, of zit ik liever achter een bureau om het maximale uit geografische informatiesystemen te halen?
Antwoord jij volmondig ja op vraag 1? Dan is een functie direct in dienst van een adviesbureau waarschijnlijk het meest geschikt voor jou. Antwoord jij volmondig ja op vraag 2? Dan is een functie als GIS Consultant voor jou een betere keuze.
In de praktijk is deze scheidslijn natuurlijk niet volledig zwart/wit, maar grijs. Als GIS Consultant kun je jouw kennis over buitenruimte ook gebruiken. Je bouwt webapps, digitale kaarten of andere informatiemiddelen die gebruikt worden om beleidsbeslissingen te nemen of om het onderhoud in de buitenruimte efficiënt te laten verlopen. In beide gevallen komt je voorkennis van pas. Hoe beter jij begrijpt wat de gebruikers nodig hebben, des te beter jij in staat bent om mee te denken over de beste oplossing.

GIS Consultancy: de diepte in met GIS-data
Kies je ervoor om als GIS Consultant aan de slag te gaan? Dan ga je de met de systemen die wij gebruiken écht de diepte in. Bij Avineon | Tensing zijn we volledig en uitsluitend gefocust op de mogelijkheden van geografische data. Tijdens kennisdagen leren we van elkaar. Er is altijd wel iemand in de buurt die nóg meer weet dan jij. Stel een super specifieke vraag op één van onze Teams-kanalen en je hebt binnen vijf minuten antwoord.
Als GIS Consultant ben je een superspecialist die dag in en dag uit analyseert hoe de details van je project nog scherper kunnen.

Kennis uit je opleiding die je kunt gebruiken
Een gedeelte van de kennis die je opdoet tijdens je Geo Information Science-studie kun je heel goed gebruiken in je dagelijkse werk als GIS Consultant. Je kennis van data science, datamodellering en visualisatie bijvoorbeeld. Ook kennis van duurzame thema's komt indirect van pas, omdat veel van onze projecten de energietransitie en klimaatverandering in brede zin als aanleiding hebben. Inhoudelijke adviezen over duurzaamheid geef je niet, maar je werk draagt er wel bij aan een duurzame wereld.
Er zijn ook een aantal zaken die je niet gaat gebruiken in je werk. Tijdens je studie ben je waarschijnlijk veel met statistiek bezig geweest. Is dat het favoriete onderdeel van je studie? Dan is GIS Consultant waarschijnlijk niet het beroep voor jou.
Onze doorlopende GIS Consultancy vacatures
Op deze pagina hebben we GIS Consultant als één beroepsgroep behandeld. Dat is in de praktijk niet het geval. Je kunt consultants van Avineon | Tensing in drie hoofdgroepen verdelen, die allemaal een andere focus en ander specialisme hebben:
- Geospatial Data Engineers;
- GIS Consultants;
- Geospatial Data Scientists.
Geospatial Data Engineers
Als Geospatial Data Engineer ben je bezig met de datatoeleiding van geografische informatiesystemen. Het is een backend IT-rol. Je brengt data uit verschillende bronnen samen zodat de digitale kaart aan de voorkant alle gewenste informatie kan tonen. Het dagelijkse werk van de Data Engineer vindt plaats in FME, een zogeheten ETL-tool die gespecialiseerd is in het samenbrengen van geografische en niet-geografische data. Het is een zogeheten low coding cool. Kortom: je hoeft geen developer te zijn om het te gebruiken.
GIS Consultants
De GIS Consultant bouwt de kaart die de klant wenst op met behulp van de aangeleverde data. Bij Tensing gebeurt dit in de meeste gevallen met een ArcGIS softwarepakket. ArcGIS is de absolute marktleider en wordt door vrijwel iedere Nederlandse organisatie met een rol in de publieke buitenruimte gebruikt. De GIS Consultant vervult een frontend-rol.
Geospatial Data Scientists
Tot slot heb je de Geospatial Data Scientists. Zij maken modellen die op basis van bestaande data een voorspelling doen over een toekomstige gebeurtenis. Dit gebeurt meestal met de hulp van geavanceerde technieken zoals Artificial Intelligence en Machine- en Deep Learning. Een voorbeeld. Een nutsbedrijf heeft pijpleidingen onder de grond liggen. De leeftijd van die pijpleidingen varieert en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn ook omdat het in verschillende tijdsperioden is gelegd. Bouw je een datamodel dat op basis van bestaande en historische data voorspelt wanneer een pijpleiding aan vervanging toe is? Dan bedrijf je Geospatial Data Science.
Is dit ook jouw beleveniswereld?

Werk is zoveel meer dan 'je taken uitvoeren'. De bedrijfscultuur is heel belangrijk voor je werkgeluk. Daarom schetsen we ook graag een beeld van de collega's die bij Avineon | Tensing werken. Mogelijk past dit bij jou. Geen GIS Consultant is hetzelfde, maar er zijn wel een aantal grote overeenkomsten op het gebied van interesses en passies. Bijvoorbeeld:
- Wij hebben (bijna) allemaal een oude versleten (bos)atlas in de kast staan;
- Duurzaamheid speelt een rol in ons persoonlijke én professionele leven;
- We zijn gek op trivia en dus op pubquizen!
Ben jij ook Helemaal van de Kaart?
Medewerkers van Avineon | Tensing zijn gek op kaarten. Ja, dat ligt inderdaad een beetje voor de hand. Hoewel wij ontzettend gericht zijn op digitaal, kunnen wij bijvoorbeeld ook enorm genieten van het aanzicht van een vergeelde kaart uit 1873.
Veganisme, duurzame energie en elektrische auto’s: voorbeelden van thema’s die regelmatig besproken worden aan onze lunchtafel. Duurzaamheid raakt onze collega’s niet alleen op professional vlak, maar ook persoonlijk. Mede daarom doen er ieder jaar zoveel collega’s mee aan de Climate Classic, een fietstocht die aandacht vraagt voor de gevolgen van de klimaatcrisis. Ook in ons dagelijkse werk komt het terug: zo hebben we een bijdrage gedaan aan het in kaart brengen van stikstofuitstoot in Noord-Brabant en het slim en snel in kaart brengen van geschikte daken voor zonnepanelen in Haarlem.
We zijn dol op feitjes, weetjes en gezelligheid. Daarom organiseren we regelmatig een pubquiz. Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie.
Onze openstaande GIS-vacatures
Tensing groeit. Groei mee en solliciteer op één van onze vacatures!
-
Senior GIS SpecialistTechnology team · Utrecht · Hybride
-
Senior FME SpecialistTechnology team · Utrecht · Hybride
-
Junior FME SpecialistTechnology team · Utrecht · Hybride
-
Geospatial Data EngineerTechnology team · Utrecht · Hybride
-
Software Developer GISTechnology team · Utrecht · Hybride
-
Technisch Applicatiebeheerder ArcGISTechnology team · Utrecht · Hybride
-
Junior GIS SpecialistTechnology team · Utrecht · Hybride
-
Traineeship GISTechnology team · Utrecht · Hybride