
Als Ecoloog aan de slag in de GIS Consultancy
Heb je een studie afgerond in de richting van Ecologie of Plantenwetenschappen en ben je op zoek naar een eerste baan? Er zijn meerdere voor de hand liggende keuzes die je kunt maken. Je kunt als Ecoloog, Milieuadviseur of Projectleider aan de slag gaan bij een overheid, nutsbedrijf of ingenieursbureau. Welke keuze je ook maakt: volg je hart! Twijfel je of één van deze routes wel iets voor jou is? Mogelijk is GIS Consultant dan wat voor jou!

GIS Consultancy: een introductie voor Ecologen
Een GIS Consultant maakt digitale kaarten voor klanten met een verantwoordelijkheid in de openbare ruimte. De klantenkring van Avineon Tensing bestaat uit gemeenten, waterschappen, provincies, rijksoverheidsorganisaties, nuts- en infrastructurele bedrijven. Deze klanten vragen onze hulp bij specifieke vraagstukken die met geografische informatie te maken hebben. Vaak gebeurt dit op projectbasis.
Deze digitale kaarten worden voor verschillende doeleinden en doelgroepen gebruikt. De grootste overeenkomst tussen al deze kaarten is dat het doorgaans als voorname bron geldt voor het nemen van beleidsbeslissingen, bijvoorbeeld bij nieuwe buitenruimte projecten. Ieder project heeft invloed op zijn directe omgeving. Vaak zijn er heel gegevens beschikbaar waarop een beslissing gebaseerd wordt. Je kunt een digitale kaart in die zin vergelijken met een dashboard: het is een middel om in één oogopslag te zien wat de invloed is van een nieuwe ontwikkeling op de directe omgeving.

De invloed van klimaatdoelstellingen op GIS Consultancy
Locatiedata kan dus een rol spelen om de impact van buitenruimteprojecten op de omgeving te analyseren. Het kan hierbij gaan over de invloed op de menselijke leefomgeving. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met een wijk als je een nieuwe spoorlijn dwars door die wijk laat lopen? De laatste jaren hebben echter steeds meer vraagstukken van onze klanten een relatie met duurzaamheid. Publieke organisaties zijn heel actief bezig met het terugdringen van de stikstofuitstoot, het stimuleren van het gebruik van alternatieve energiebronnen en andere duurzame thema’s.
Veel opdrachten die we uitvoeren hebben een indirecte invloed op verduurzaming. Deze trend heeft steeds meer invloed op het werk van Avineon | Tensing. Veel GIS Consultants hebben daarnaast vanuit hun persoonlijke visie ook veel affiniteit met duurzaamheid. Dit komt voornamelijk omdat het merendeel van onze collega’s in hun bachelor en/of masterstudie kennis hebben opgedaan over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het overgrote merendeel van onze collega’s heeft een opleidingsachtergrond in de geologie, hydrologie, ecologie of biologie.

GIS Consultant en Ecoloog: verschillen en overeenkomsten
Dit brengt ons op de belangrijkste vraag: wat kun je met kennis van Ecologie als je gaat werken als GIS Consultant? En: wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen beide vakgebieden?
We beginnen met de overeenkomsten;
- Locatiedata staat centraal in je werk;
- Je werk is in beide gevallen voor het merendeel theoretisch (je staat zelden of nooit met je laarzen in de modder);
- Je schakelt met verschillende in- en of externe stakeholders die hun dagelijkse werk in de buitenruimte uitvoeren;
- Je krijgt in je werk veel te maken met veranderende wetgeving (in de meeste gevallen ten behoeve van een duurzamere leefomgeving).
Daarnaast zijn er een aantal verschillen:
- Als Ecoloog neem je een rol in het maken van beleid en/of het bepalen van een strategie;
- Als GIS Consultant maak je geen beleid, maar je zorgt ervoor dat relevante data beschikbaar is (in de vorm van een digitale kaart of een heatmap bijvoorbeeld);
- Het werk van een GIS Consultant draait voor een groot deel om de controle van systemen;
- Je kunt Ecoloog worden als je geen of geringe affiniteit hebt met IT, maar als GIS Consultant heb je absoluut IT-kennis én affiniteit nodig.
De laatste twee punten maken het grootste onderscheid tussen beide beroepsgroepen. Bij Avineon Tensing verschilt het per functie hoeveel IT-kennis affiniteit je nodig hebt. Maar: als je in je dagelijkse werk niets met IT wil doen, is GIS Consultancy niets voor jou.
In de volgende alinea’s leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen onze voornaamste functies, zodat je kunt bepalen of één van deze functies bij je past.
Drie functiegroepen bij Avineon | Tensing
Je kunt consultants van Avineon Tensing in drie hoofdgroepen verdelen:
- Geospatial Data Engineers;
- GIS Consultants;
- Geospatial Data Scientists.
Geospatial Data Engineers
Als Geospatial Data Engineer ben je bezig met de datatoeleiding van geografische informatiesystemen. Het is een backend IT-rol. Je brengt data uit verschillende bronnen samen zodat de digitale kaart aan de voorkant alle gewenste informatie kan tonen. Het dagelijkse werk van de Data Engineer vindt plaats in FME, een zogeheten ETL-tool die gespecialiseerd is in het samenbrengen van geografische en niet-geografische data. Het is een zogeheten low coding cool. Kortom: je hoeft geen developer te zijn om het te gebruiken.
GIS Consultants
De GIS Consultant bouwt de kaart die de klant wenst op met behulp van de aangeleverde data. Bij Avineon Tensing gebeurt dit in de meeste gevallen met een ArcGIS softwarepakket. ArcGIS is de absolute marktleider en wordt door vrijwel iedere Nederlandse organisatie met een rol in de publieke buitenruimte gebruikt. De GIS Consultant vervult een frontend-rol.
Geospatial Data Scientists
Tot slot heb je de Geospatial Data Scientists. Zij maken modellen die op basis van bestaande data een voorspelling doen over een toekomstige gebeurtenis. Dit gebeurt meestal met de hulp van geavanceerde technieken zoals Artificial Intelligence en Machine- en Deep Learning. Een voorbeeld. Een nutsbedrijf heeft pijpleidingen onder de grond liggen. De leeftijd van die pijpleidingen varieert en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn ook omdat het in verschillende tijdsperioden is gelegd. Bouw je een datamodel dat op basis van bestaande en historische data voorspelt wanneer een pijpleiding aan vervanging toe is? Dan bedrijf je Geospatial Data Science.

Is dit ook jouw beleveniswereld?
Werk is zoveel meer dan 'je taken uitvoeren'. De bedrijfscultuur is heel belangrijk voor je werkgeluk. Daarom schetsen we ook graag een beeld van de collega's die bij Avineon Tensing werken. Mogelijk past dit bij jou. Geen GIS Consultant is hetzelfde, maar er zijn wel een aantal grote overeenkomsten op het gebied van interesses en passies. Bijvoorbeeld:
- Wij hebben (bijna) allemaal nog een oude versleten (bos)atlas in de kast staan;
- Duurzaamheid speelt een rol in ons persoonlijke én professionele leven;
- We zijn gek op trivia en dus op pubquizen!
Ben jij ook Helemaal van de Kaart?
Medewerkers van Avineon Tensing zijn gek op kaarten. Ja, dat ligt inderdaad een beetje voor de hand. Hoewel wij ontzettend gericht zijn op digitaal, kunnen wij bijvoorbeeld ook enorm genieten van het aanzicht van een vergeelde kaart uit 1873.
Veganisme, duurzame energie en elektrische auto’s: voorbeelden van thema’s die regelmatig besproken worden aan onze lunchtafel. Duurzaamheid raakt onze collega’s niet alleen op professional vlak, maar ook persoonlijk. Mede daarom doen er ieder jaar zoveel collega’s mee aan de Climate Classic, een fietstocht die aandacht vraagt voor de gevolgen van de klimaatcrisis. Ook in ons dagelijkse werk komt het terug: zo hebben we een bijdrage gedaan aan het in kaart brengen van stikstofuitstoot in Noord-Brabant en het slim en snel in kaart brengen van geschikte daken voor zonnepanelen in Haarlem.
We zijn dol op feitjes, weetjes en gezelligheid. Daarom organiseren we regelmatig een pubquiz. Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie.
Onze openstaande GIS-vacatures
Avineon Tensing groeit. Groei mee en solliciteer op één van onze vacatures!